NTP 2020/2021


A Széchenyi István Szakkollégium számos kurzust és programot tudott megvalósítani a 2020/2021-es tanévben a Nemzeti Tehetség Program pályázatából. Az alábbiakban a pályázat keretében megvalósított szakmai kurzusokat gyűjtöttük össze.

Kurzusok

A Data Science kurzus oktatója Fülöp András volt, aki a Data Engineering és a Data Science területek szakértője és évek óta tart a szakkollégiumban ezen területekhez kapcsolódó, magas színvonalú kurzusokat. A kurzuson főleg adatbányászatról és gépi tanulásról esett szó, amik segítségével olyan mértékű és jellegű információk nyerhetők ki adathalmazokból, amiket hagyományos analitikus/lineáris eszközökkel és módszertannal nem lehet megszerezni. A kurzus gyakorlatorientált volt, a tananyag feldolgozása a Python programnyelv segítségével történt. A kurzus hallgatói elsajátíthatták, hogyan juthatnak az adatokban rejtett többlettudás birtokába, megismerhették a kurrens eszközöket, melyek segítségével az adatok mélyére áshattak. A kurzus célja az volt, hogy a tárgy elvégzése után rögtön használható ismeretekkel rendelkezzenek a résztvevők. A résztvevők házifeladatok elkészítésével fejlesztették képességeiket, majd egy kuzrusprojektet kellett elkészíteniük, így számolva be a szerzett ismereteikről. A kurzusra készült beszámolók innen érhetőek el, fényképek pedig itt találhatók a kurzusról.
A Kutatási módszertan a szociológia területén című kurzus oktatója Farkas Eszter volt, a Central European University PhD hallgatója. A kurzus célja az volt, hogy bevezetést nyújtson a szociológia tudományágához kapcsolódó kutatások empirikus módszertanába. A kurzus felépítése a következőképpen nézett ki: egy témakör két kurzusalkalommal került megvitatásra: egyszer a feladott olvasmányok átbeszélésének, majd pedig a résztvevők által készített házi feladatokra adott részletes visszajelzések segítségével. A kurzus követelményei között szerepelt az egyes alkalmakra feladott olvasmányok ismerete, illetve 5 kurzusalkalomra beadandók elkészítése. Ezen felül a kurzus résztvevői rövid szóbeli kommentárral készültek egymás beadandóiról hétről hétre. A félév végén minimum 17.000 karakter hosszúságú kutatási terv elkészítésével számoltak be a szerzett ismereteikről. A kurzusra készült beszámolók innen érhetőek el, fényképek pedig itt találhatók a kurzusról.

Adó 1%


Ha tetszik Neked, amit csinálunk, akkor támogathatod szakkollégiumunk működését adód 1 százalékával!

A Széchenyi István Szakkollégium Alapítvány adószáma:

19011802-2-43